Praktijk voor Psychosociaal werk, rouw- en verliesbegeleiding voor volwassenen en kinderen

Hooggevoelig, overgevoelig, hoogsensitief, snel overprikkeld, "weinig" kunnen hebben. Allemaal etiketten die aangeven dat iemand "anders" is.

Ik heb zelf niet zoveel met etiketten. Het kan stigmatiserend werken en iemand in een hokje duwen.
Maar aan de andere kant kan het heel verhelderend zijn om jezelf bewust te zijn
van je valkuilen en je eigen "handleiding" te ontwikkelen. Hoe meer je over jezelf weet, hoe minder vaak je in oude valkuilen stapt. Zo kun je voorkomen dat je steeds weer je hoofd stoot of (letterlijk en figuurlijk) struikelt over steeds dezelfde dingen.

Het is inmiddels gelukkig steeds bekender dat 15 á 20% van de bevolking, mensen zijn met een gevoeliger zenuwstelsel. Je zou kunnen zeggen dat ze met een wat meer dan gemiddeld aantal "antennes" op de wereld gericht zijn. Ze krijgen daardoor veel meer informatie binnen en het kost dan ook meer tijd om dat te verwerken.Bij mensen met veel "antennes" duurt het langer om te herstellen van een activiteit en soms in het té overweldigend om aan iets mee te doen.
Als je jezelf dan vergelijkt met anderen, kan dat lijden tot een minderwaardigheids-gevoel. "Waarom kan ik niet hetzelfde als ál die anderen?" "Waarom heb ik zo'n behoefte om alleen te zijn?" "Waarom voel ik me niet op mijn gemak in grote groepen?"

Er is niks "mis" met jou!
Het is alleen belangrijk om te leren omgaan met je zintuiglijke overgevoeligheid.

Als je niet onderkent dat je (hoog-)gevoelig bent of er onvoldoende rekening mee houdt, dan kan dat leiden tot:
- snel vermoeid zijn
- vaak over je grenzen gaan
- stressgevoelig, vooral in een drukke omgeving
- onzekerheid over jezelf
- stemmingsstoornissen
- depressiviteit
- het overnemen en vasthouden van spanning
- angsten
- concentratie- en slaapproblemen
- jezelf niet goed genoeg vinden; minderwaardig voelen
- het steeds verder terugtrekken uit de wereld

Herkenning is de eerste stap.

De tweede stap is om te leren voorkomen dat je overprikkeld raakt; om jezelf te leren afschermen van invloeden van buitenaf en om jezelf te beschermen tegen ongewenste prikkels en indrukken. Waardoor je in deze drukke maatschappij op een goede manier kunt functioneren.

Als je rekening leert houden met je gevoeligheid, dan komt er ruimte voor de grote voordelen daarvan. Een hoogsensitief persoon ervaart meer nuances in het leven; kan intenser genieten; is zich bewuster van zijn omgeving en heeft vaak een groter intuďtief vermogen. Als je jezelf hebt leren kennen én er naar handelt, dan kun je gaan genieten van je gevoeligheid, dan kun je gaan waarderen wie je bent.
Hooggevoelig, HSP